İSRAİL BOMBALAYARAK ‘HASTANEYİ BOŞALTIN’ DEMEK İSTEMİŞ!

0

İSRAİL BOMBALAYARAK ‘HASTANEYİ BOŞALTIN’ DEMEK İSTEMİŞ!

İsrail’in Filistin halkına uyguladığı soykırım tüm şiddetiyle devam ederken hastane bombardımanında öldürülen sivillerin sayısı artıyor. 800’e ulaşan cansız bedenler yürekleri sızlatıyor. İsrail, bu katliamı kendisinin yaptığını kabul etmese de açıklamalar farklı düşündürtüyor.

Dünya,  Gazze’de sığındıkları El-Ehli Baptist Hastanesi’nde hava saldırısında can veren minik bedenlerin arasındaki basın toplantısına tanık oldu. Filistin Sağlık Bakan Yardımcısı Yusuf Ebu er-Riş, bunun aynı hastaneye ilk saldırı olmadığına dikkati çekti. İsrail’in daha önce 14 Ekim’de aynı hastaneye 2 saldırı gerçekleştirdiğini anlatan Bakan Yardımcısı, İsrail makamlarının bu saldırılar sonrasında hastane müdürüyle iletişime geçerek “Dün iki bombayla uyarıldınız, neden şu ana kadar hastane boşaltılmadı?” dediğini aktardı.

Bu sözler hastanenin İsrail’in hedefinde olduğunu gösteriyor. Bakan Yardımcısı Yusuf Ebu er-Riş,  ‘Dünyada insanların bombayla uyarıldığı tek yer Gazze Şeridi’dir” diyor.

ABD bombası mı?

7 Ekim’deki Hamas saldırısının ardından meşru müdafaa gerekçesiyle saldıran Ïsrail, sivil katliamına varan karşılık veriyor.  Geçen salı akşamı 140 yıllık bu hastanenin bombalanmasını ise kabul etmiyor.  Islami Cihat Örgütü’nü işaret ederek, roketin hedefini şaşırarak hastaneye düştüğünü ileri sürüyor. Islami Cihat ise bunu reddediyor.

İsrail ‘savaş hukukuna uyduğu’ iddiasında olsa da asker kökenli analistler Hamas ya da Ïslami Cihad’ın elinde bu güçte mühimmat bulunmadığına işaret ediyor. Bombanın İsrail ordusunun envanterinde bulunan ABD yapımı MK-84 olduğu görüşünde birleşen analistler, ayrıca bu mühimmatın takılan CPS sistemi sayesinde hedefe nokta atışı yapabildiğini söylüyor.

Hastanede tedavi görenlerin yanı sıra sağlık görevlisi doktorlar, hemşireler ve de çoluk çocuk oraya sığınan sivillerin yok olması infiali artırıyor.

Aynı gece ve devamında Filistin ve Türkiye dahil birçok ülkede protesto gösterileri düzenlendi. Camilerde gıyabi cenaze namazları kılındı. Filistin’in yanı sıra Türkiye de 3 günlük yas ilan etti.

İsrail yine masum! 

İsrail’e destek ziyaretinde bulunan ABD Başkanı Joe Biden ise kendinden ‘beklenen’ açıklamayı yaparak ‘patlamayı karşı taraf yapmış görünüyor’ dedi. Saldırıyı ‘patlama’ diye  tanımladı, Israil Başbakanı Benjamin Netanyahu ile kucaklaştı.

Ancak aynı saatlerde ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi Askeri Ïşler Direktörü Josh Paul, bu sürecin parçası olmak istemediğini belirterek sosyal medya hesabından istifasını duyurdu. Paul, 11 yıllık görevinde ahlaki anlamda tavizler verdiğini,  ancak İsrail’e ölümcül silah transferinin sınırları aştığını vurguladı.

Yine aynı saatlerde ABD siyasetinde söz sahibi olan Yahudi lobisinden bir grubun da aralarında bulunduğu kalabalık, Washington DC’de Beyaz Saray önünde toplandı, Kongre  binasında oturma eylemi yaptı.  ‘Amerikali yahudiler şimdi ateskes istiyor”  başlığıyla  paylaşımlar da yapan grup, Gazze’de soykırımın durdurulması çağrısında bulundu.

Çokça eleştirilen Birleşmiş Milletler’in ‘BM’ yanı sıra BM Çocuklara Yardım Fonu ‘UNICEF’, Dünya Sağlık Örgütü gibi kuruluşlar da katliamı kınayan mesajlar yayınladı.

Suçlunun kanıtlarıyla ortaya çıkmasının sağlanması için katliamın  Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde soruşturulması gerekiyor.

El-Ehli Baptist Hastanesi

Hastane, Filistin Anglikan Kilisesi yönetimindeydi. 1882’de Anglikan Kilisesi’nin Kilise Misyoner Topluluğu (CMS) aracılığıyla kurulan hastane 1954-1982 arasında ise ABD merkezli Güneyli Babtist Toplumu’nca işletildiği için ‘el-Ehli Babtist’ olarak anılıyor.

Ancak Anglikan Kilisesi,  bu isimle anılmasını yanlış buluyor. Protestan Hıristiyan mezheplerinden biri olan ‘babtizm’ ve kilisesi yaygın misyonerlik  faaliyetiyle tanınıyor.

Anglikan Kilisesi Başpiskoposu Justin Welby saldırı için ‘bu masum canların şok edici ve feci  kaybıdır. Gazze’deki hastaneler ve yaralılar büyük tehlike içinde’ diyor.

Zeynep Nurten UZER/Gazeteci-Yazar

Zeynep Nurten UZER/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 20 Ekim 2023

Yazarın Tüm Yazıları