Beyoğlu Kültür Yolu Festivali 30 Eylül’de başlıyor; Festival, 15 Ekim’de sona erecek.

0

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali 30 Eylül’de başlıyor; Festival, 15 Ekim’de sona erecek.

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında dünya müziğinin önde gelen isimleri AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda sahneye çıkacak.  240 yıllık tarihi ile dünyanın en köklü ve en üretken nadir sanat topluluklarından biri olan Mariinsky Orkestrası, Şef Valery Gergiev yönetiminde ilk defa AKM’nin yenilenen binasında Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında sahne alacak.

Geleneksel melodileri, elektro ve trip hop ile harmanlayan Tunuslu protest sanatçı besteci, gitarist, solist Emel Mathlouthi, Afrika’nın Divası olarak bilinen Benin asıllı Anqelique Kidjo ve folk müzik alanında başarılı şarkılara imza atan Riff Cohen’in 5. Uluslararası İstanbul Halk Müzikleri Festivali kapsamında konser vereceği festivalde, Bosna Hersekli sanatçı Dino Merlin festivalde sevenlerinin karşısına çıkacak. Babası ünlü kemancı Tibor Varga’dan 4 yaşında aldığı keman eğitimi ile müzik kariyerine başlayan, Almanya ve Fransa’daki birçok orkestranın şefliğini üstlenen Gilbert Varga, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile sahne alacak.

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nin açılışı İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin görkemli temsiliyle gerçekleşecek. Solistleri, solist dansçıları, orkestrası, korosu ve Modern Dans Topluluğu İstanbul” projesi dansçılarıyla bir bütün olarak sanatseverlerin karşısına çıkacak olan İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin imza atacağı gösterinin orkestra şefliğini İbrahim Yazıcı, koro şefliğini ise Volkan Akkoç’un yapacağı “Açılış Gecesi”nde, Fidelio, Don Giovanni, I Puritani, Il Trovatore, Yevgeni Onegin, Lucia di Lammermoor, Otello, Cavalleria Rusticana, Aida, Nabucco, Faust, La Bohème, Carmen operalarından ve Giselle, La Bayadère ve Don Kişot balelerinden seçkiler program kapsamında izlenebilecek.
sahneye konacak.

Türkmen/Abdallık kültürünün ve müzik geleneğinin son büyük temsilcisi Neşet Ertaş’ın kendisiyle bütünleşmiş türküleri, aslına uygun şekilde uyarlanarak senfoni orkestrası icrasında ve özel koreografilerle hazırlanmış danslar eşliğinde şef Eray İnal yönetiminde, Türk halk müziği solistleri Nilgün Kızılcı ve İsmail Altunsaray tarafından seslendirilecek. Kerem Görsev Quartet konseri de yine festival kapsamında cazseverlerinin beğenisine sunulacak. Görsev’e davulda Can Kozlu, kontrbasta Volkan Hürsever, saksafonda Engin Recepoğulları eşlik edecek.

RAMİ KÜTÜPHANESİ’NDE ÖZEL ETKİNLİKLER

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali mekanlarından biri de Rami Kütüphanesi. Anadolu Ârifleri Ve Âlimleri Yazma Eser Sergisi, Birvaktile Sergisi, “Geleneği Korumak” Ebru, Minyatür, Hüsn’i Hat Unsurlarını Koruma Eylem Planı Çalıştayı ve geleneksel el sanatlarına yönelik birçok atölye çalışması Rami Kütüphanesi’nde yer alacak.

BEYOĞLU BOYUNCA SERGİLER GEZİLEBİLECEK

İstanbul Resim Heykel Müzesi’nde Artı 700, Hat ve Kaligrafik Eğilimler, Osman Hamdi Bey ve Güzel Sanatlar Akademisi Hat Koleksiyonu sergileri, Akbank Sanat’ta Resim ve Heykel Müzeleri Derneği ve Akbank Sanat iş birliğiyle düzenlenen Akbank 41. Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi, AKM Galeri’de Yüz’de Yüz Birlikte Var Olmak isimli sergi festival boyunca ziyaret edilebilecek.

İstanbul; Nevşehir Kapadokya’da başlayıp Trabzon’da Sümela, Erzurum’da Palandöken, Çanakkale Troya, Gaziantep’te GastroAntep ve Ankara’da Başkent Kültür Yolu’nun yanı sıra Konya’da Mistik Müzik Festivali adıyla devam eden Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin sekizinci durağı olacak.