SİPARİŞ GELDİ. 7 MİLYAR KİLOMETRE, 7 YIL YOLCULUK!

0

SİPARİŞ GELDİ. 7 MİLYAR KİLOMETRE, 7 YIL YOLCULUK!

Amerikan Uzay Dairesi NASA 7 yıl önce verdiği siparişi aldı. Kuruluşun asteroit örneği getirmek üzere uzaya gönderdiği aracın modülü, içindeki malzeme ile yer yüzüne indi.

NASA 2016 yılında Osiris-Rex adlı bir uzay aracı fırlatmıştı. Aracın görevi, güneş sisteminde dolanan Bennu adlı bir asteroitten örnek almaktı. 7 yıl önce verilen görev tamamlandı. Osirix-Rex önce asteorite ulaştı; iniş yaparak örnek aldı ve gidiş dönüş toplam 7 milyar kilometrelik bir güzergahı kat ederek Dünya’ya yaklaştı ve 24 Eylül günü örneğin bulunduğu modülü yeryüzüne gönderdi. İçinde bir kahve fincanı dolusu miktarda asteorit örneği bulunan modül paraşütle ABD’nin Utah eyaletindeki çöle indi.

 

Temsili resim: Osiris-Rex uzay aracı ve asteroit Bennu.

AMAÇ YAŞAMIN KÖKENİ HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİ

Bennu asteoritinden getirilen örneğin araştırılmasıyla güneş sisteminin oluşumundaki ilk evreye ve yer yüzünde hayatın başlamasına dair önemli yanıtsız soruların cevap bulması bekleniyor. Örnek almak için Bennu’nun seçilmesinin nedeni bu gök cisminin güneş sisteminde bilinen en yaşlı asteroitlerden biri olması. Karbon açısından çok zengin bir gök cismi olan Bennu’dan getirilen örneğin yaşamın kimyasal kökenini barındırması umuluyor. Bennu, 492 km çapında bir asteroit.

Bennu asteoriti kendi mikro yerçekimleri tarafından zar zor bir arada tutulan kayalardan oluşuyor. Muhtemelen milyarlarca yıl önceki bir çarpışma sırasında bir gezegen olmayı başaramayan daha büyük bir asteroitten koptu.

Osiris-Rex projesi 1 milyar dolarlık bir harcamayla gerçekleşti. Uzay aracı ilk görevini tamamladıktan sonra benzer bir görevi için yine güneş sisteminin derinliklerine gidecek. Bundan sonraki asteroit örneği siparişi 2029 yılında tamamlanacak.

Gitarist, astrofizikçi Dr. Sir Brian May

ROCK YILDIZI ŞOVALYE DE BİLİM EKİBİNDE. 

Projenin dikkat çeken yanlarından biri, bilim ekibinde bir rock müzik yıldızının yer alması. Ünlü rock grubu Queen’in gitaristi astrofizikçi Dr. Sir Brian May, proje ekibinde asteoritin 3 boyutlu görüntülenmesi üzerinde çalıştı. Uzmanlığıyla Bennu’ya gönderilen uzay aracının ineceği yerin belirlenmesinde rol aldı.