FARK YARATTI… İLK RESMİ ZİYARET FRANSA’YA…

0

FARK YARATTI… İLK RESMİ ZİYARET FRANSA’YA…

Britanya Kralı III. Charles, seleflerinden farklı olarak ilk resmi ziyaretini Fransa’ya yapıyor.

Kral Charles’ın Paris’teki ilk günü Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron’la Elysee Sarayı’nda yaptığı görüşmeyle ve Versailles Sarayı’ndaki akşam yemeği ile geçti. Uluslararası ilişkiler uzmanları, Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılma süreci Brexit’ten sonra Avrupa Birliği’nin önder ülkelerinden Fransa’ya yapılan bu ziyareti ciddi bir jest olarak yorumluyorlar. Brexit döneminde Birleşik Krallık Fransa ilişkileri hem soğumuş hem de göçmenler, balıkçılık alanları ve üçüncü ülkelere denizaltı satışları nedeniyle biraz gerilmişti.

Konuk Kral, Kraliçe ve Macronlar Versailles Sarayı’ndaki ziyafetten önce kırmızı halıda.

ANNESİNİN ZİYARETİ BÜYÜK OLAYDI. OĞULA İLGİ AZ…

Kralın ilk resmi ziyareti Fransa’ya yapması sürpriz bir hamle olarak da görülüyor. III. Charles’ın selefi, annesi Kraliçe II. Elizabeth taç giydikten sonra 1954’teki ilk resmi gezisini ağırlıklı olarak İngiliz Uluslar Topluluğu ülkelerine yapmıştı. Kraliçe Fransa’yı ise 1957 yılında resmen ziyaret etmişti. Bu ziyaret o dönemde Fransız halkı nezdinde büyük ilgi çekmiş, yüzbinler Kraliçe Elizabeth’i görmek için yollara dökülmüştü. Oğlu Charles ise aynı ilgiyi görmüyor.

Kraliçe II. Elizabeth’in 1957 yılında Fransa’ya yaptığı resmi ziyaretten bir kare. Kraliçe ve ev sahibi Georges Pompidou Versailles Sarayı’nda.

VE SENATODA FRANSIZCA SINAVI

Kralın 3 günlük ziyaretinde 21 Eylül’ün en önemli programı Fransa Senatosu’nda. Kral III. Charles senatoda parlamenterlere ve Fransa halkına hitap edecek. Üstelik Charles, konuşmayı Fransızca yapacak. Kendi dillerinin küresel olarak İngilizce’nin gölgesinde kalmasına içerleyen Fransızlar nezdinde bu da önemli bir jest olarak not edildi. Britanya Kralı’nın Fransızca performansı da merakla beklenmekteydi.