Mars’ta oksijen üretildi!

0

Mars’ta oksijen üretildi!

NASA’nın gezginindeki bir cihaz, Mars’ta ilk kez oksijen üreten bir deneyi tamamladı.

Ekmek kızartma makinesi büyüklüğündeki alet, bir astronotun birkaç saat ayakta kalmasına yetecek kadar oksijen üretti ve gelecekteki insan keşifleri için umut verdi.

Şubat 2021’de kızıl gezegene inen Perseverance gezgini, iki yıldan fazla bir süredir küçük miktarlarda oksijen üretmek için periyodik olarak atmosferdeki karbondioksiti yakıyor.

Mikrodalgadan daha büyük olmayan bir cihaz kullanarak toplamda 122 gram oksijen elde edebildiler; bu da bir astronotu yaklaşık üç saat boyunca destekleyebilir.

Yaklaşık 5 gram, bir astronot için 10 dakika boyunca yeterli oluyor ve bu da daha büyük ölçekte üretimin insan hayatını destekleyebileceği ve gelecekteki keşifler sırasında roket yakıtı sağlayabileceği umudunu veriyor.

MOXIE adı verilen cihaz, Nisan 2021’deki ilk denemeden bu yana 16 ayrı durumda oksijen üretti ve Yönetici Yardımcısı Pam Melroy’a göre sonuç, NASA’nın orijinal hedeflerini çok aştı .

“MOXIE’nin etkileyici performansı, Mars’ın atmosferinden oksijen çıkarmanın mümkün olduğunu gösteriyor; bu oksijen, gelecekteki astronotlara solunabilir hava veya roket yakıtı sağlamaya yardımcı olabilir” dedi.

“Ay ve Mars’taki kaynakları kullanmamıza olanak tanıyan teknolojilerin geliştirilmesi, Ay’da uzun vadeli bir varlık oluşturmak, sağlam bir Ay ekonomisi oluşturmak ve Mars’a yönelik ilk insanlı keşif kampanyasını desteklememize olanak sağlamak açısından kritik öneme sahiptir.”