Araştırma; “Tansiyon sadece otururken değil sırt üstü yatarken de ölçülmeli” 

0

Araştırma; “Tansiyon sadece otururken değil sırt üstü yatarken de ölçülmeli” 

ABD’li araştırmacılar, otururken yüksek tansiyona sahip olmayan kişilerin yaklaşık yüzde 16’sının yatarken yüksek tansiyona sahip olduğunu tespit etti.

Harvard Tıp Fakültesi’nden Dr. Duc Giao “Kan basıncı yalnızca insanlar dik otururken ölçülürse, sırt üstü yatarken de ölçülmezse kardiyovasküler hastalık riski gözden kaçırılabilir.”

“Bulgularımız, kalp hastalığı ve felç için bilinen risk faktörleri olan kişilerin, sırtüstü yatarken kan basınçlarını kontrol ettirmelerinin faydalı olabileceğini gösteriyor.”

Amerikan Kalp Derneği’nin Boston’daki Hipertansiyon Bilimsel Oturumları; otururken veya uzanırken kan basıncının nasıl etkilendiğini inceledi.

Araştırmacılar, yaş ortalaması 54 olan 11.369 yetişkinin sağlık verilerine baktı ve bunları ortalama 28 yıla kadar takip etti.

Otururken ve uzanırken kan basıncını ölçtüler ve sonraki yaşamlarında komplikasyon yaşayıp yaşamadıklarını takip ettiler.

Otururken ve yatarken yüksek tansiyonu olanların koroner arter hastalığından ölme olasılığı 2,18 kat daha fazlaydı.

Felç geçirme olasılıkları 1,86 kat, kalp yetmezliği riski 1,83 kat ve erken ölme olasılıkları da 1,43 kat daha fazlaydı.

Araştırmacılar, otururken yüksek tansiyona sahip olmayan ancak yatarken yüksek tansiyona sahip olan kişilerde de benzer risklerin arttığını söyledi.

Giao şunları söyledi: “Günlük yaşamda kan basıncını yönetme çabaları uyurken kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir.

“Gelecekteki araştırmalar, klinikteki sırtüstü kan basıncı ölçümlerini gece ölçümleriyle karşılaştırmalıdır.”