Ameliyat ve tedavinizin düzgün yapılmasını istiyorsanız kadın doktorlara görünün.

0

Ameliyat ve tedavinizin düzgün yapılmasını istiyorsanız kadın doktorlara görünün.

Kanada’daki araştırmacılar, kadınlar tarafından tedavi edilen hastaların daha düşük risk altında olduğunu buldu

Yazarlar bu farkın hasta-doktor ilişkisine atfedilebileceğini öne sürüyor

Kanada’daki araştırmacılar, kırık, kalça protezi ve kalp hastalığı nedeniyle kadın cerrahlar tarafından tedavi edilen erkek ve kadın hastaların, bir erkek tarafından tedavi edilen hastalara kıyasla, ameliyattan sonraki 90 gün içinde iç kanama veya enfeksiyon gibi komplikasyonlara yakalanma olasılığının neredeyse yüzde 10 daha az olduğunu buldu.

Ayrıca bir yıl sonrasına kadar ameliyatla ilgili komplikasyonlar nedeniyle hastaneye kaldırılma olasılıkları da yüzde altı daha azdı.

Yaklaşık 1,2 milyon hastayı kapsayan araştırmada doktorlar, sonuçlardaki farkın, hastaların erkek ve kadın doktorların tavsiyelerine verdikleri yanıtlardaki farklılıklardan kaynaklandığını ileri sürdü.

Erkek doktorların, kadın doktorlara kıyasla kilo verme, egzersiz ve diyet konularında tavsiye verirken her iki cinsiyetten hastalarla sorunlar yaşama ihtimalinin daha yüksek olduğu görüldü.

Çalışmada ayruca, erkek doktorların   işi daha hızlı hallettikleri , safra kesesinin alınması gibi ameliyatlarda ameliyat sürelerinin kadın doktorlara göre önemli ölçüde daha kısa olduğu ortaya çıktı.

Kanadalı araştırmacılar, kadın doktorların, erkek meslektaşlarına göre daha az risk faktörüne sahip genç hastalara sahip olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtti.

JAMA Cerrahi dergisinde yayınlanan çalışmada bilim insanları, Ontario, Kanada’daki ameliyatları kapsayan Ontario Sağlık Sigortası Planı’ndaki hastaları inceledi.

2007 ile 2019 yılları arasında eyalette ameliyat olan 1,16 milyon hastaya ilişkin verileri çıkardılar.

Her biri kırık, koroner arter ameliyatı veya kalça protezi ameliyatı gibi 25 yaygın elektif veya acil ameliyattan biri için kabul edildi.

Ölüm, yeniden hastaneye kabul veya iç kanama gibi ameliyat komplikasyonları gibi olumsuz olaylar açısından bir yıla kadar takip edildi.

Araştırmacılar, bir milyondan fazla hastanın yüzde 90’ının erkek doktorlar tarafından görüldüğünü buldu.

Hastaların yüzde 60’ı kadındı ve yaş ortalaması 59’du.

Genel olarak çalışma, hastaların yüzde 14,3’ünün ameliyattan sonraki 90 gün içinde bir veya daha fazla komplikasyon yaşadığını buldu.

Dörtte birinde bir yıl sonra bir komplikasyon yaşandı.

Hastaların yüzde ikisi ameliyattan sonraki 90 gün içinde, yüzde dördü ise bir yıl içinde öldü.

Araştırmacılar, erkek cerrahı olan hastalardan 146.000’inin (yüzde 14,5) ameliyattan sonraki 90 gün içinde komplikasyon yaşadığını, 261.000’inin (yüzde 25,8) ise bir yıl içinde komplikasyon yaşadığını buldu.

Ancak kadın cerrahı olanların toplam 19.000’inde (yüzde 12,6) üç ay içinde komplikasyon görüldü.

Bir yıl geçtikten sonra 29.000 kişi (yüzde 19) ameliyatlarıyla ilgili tıbbi bir sorun yaşadı.