Saç tokası,kürdan, pamuklu çubuk, gözlük sapı… Kulaklarınıza zarar vermemek için sakın bunları kullanmayın! Peki, ne yapmalı?

0

Saç tokası,kürdan, pamuklu çubuk, gözlük sapı… Kulaklarınıza zarar vermemek için sakın bunları kullanmayın! Peki, ne yapmalı?

Kulak kiri olan birçok kişinin kiri temizlemede kullandığı araçlardan bazıları bunlar.

Bu araçların kulaklara kalıcı zarar verme konusunda ciddi risk oluşturduğu tıbben kanıtlanmış durumda. Ayrıca bunların tümü kiri çıkarmak bir yana cerrahi müdahale isteyecek kadar geri iter.

Kulak kirini kendileri çıkarmaya çalışanların yalnızca yüzde 20’si sorunun ortadan kalktığını, yüzde 10’u ise semptomlarının kötüleştiğini ya da tıbbi müdahale gerektiren yaralanmalara neden olduklarını söylüyor.

Tedavi edilmediği takdirde kulak kiri birikmesi geçici işitme kaybına, kulak ağrısına, daha büyük enfeksiyon riskine, sosyal izolasyona ve
depresyona yol açabilir .

Peki, kulak kirini kendiniz nasıl tedavi edebilirsiniz?

Çoğu zaman kulak kiri kendiliğinden düşer

Aksi halde kulağınızı tıkarsa, kulağınıza günde üç ila dört kez iki ila üç damla tıbbi sınıf zeytin veya badem yağı damlatın. Bunu 3 ila 5 gün boyunca yapın.

Yağın kulak kanallarınızdan geçmesini sağlamak için başınızı birkaç dakika bir tarafa yatırarak bir damlalık kullanmanız önerilir.

Bunu sabah ilk iş olarak, sonra da yatmadan hemen önce yapmak size daha kolay gelebilir.

Yaklaşık 2 haftada kir topaklarının kulağınızdan düştüğünü göreceksiniz.