📽️İsrail durma noktasına geldi!

0

📽️ İsrail durma noktasına geldi!

İsrail’in siyasi krizi: Başbakan Benjamin Netanyahu’nun planladığı yargı revizyonunu protesto etmek amacıyla ulaşımı, üniversiteleri, restoranları ve perakendecileri kapatan “tarihi” bir grev ilan etmesiyle Pazartesi günü bilinmeyen bir bölgeye tırmandı .

İsrail’in ana havalimanı Ben Gurion Tel Aviv’den yapılan tüm kalkışlar, grev nedeniyle birkaç saatliğine durduruldu. Ülkenin Hayfa’daki en büyük limanındaki işçiler çalışmayı bıraktı, bazı üniversiteler kapatıldı ve aralarında McDonald’s ve alışveriş merkezi zinciri Azrieli Group’un da bulunduğu ülkenin en tanınmış perakendecilerinden bazıları kapandığını duyurdu.

Grevler, Netanyahu’nun Pazar günü reformlara ara verilmesi çağrısında bulunan ilk kabine üyesi olan Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı görevden alma kararının ardından duyuruldu

Gallant haberlerine cevaben Pazar gecesi geç saatlerde İsrail’in Tel Aviv kentinde kitlesel spontane protestolar, İsrail bayrakları sallayan ve “demokrasi” sloganları atan insanlarla başladı. Protestocular şehrin ana otoyolunda çok sayıda ateş yaktı ve Ayalon Otoyolu da dahil olmak üzere çok sayıda cadde ve köprüyü trafiğe kapattı.

 

Yüzbinlerce İsrailli, iktidar partilerine İsrail yargısı üzerinde daha fazla kontrol sağlayacak şekilde planlanan yargı değişikliklerini aylardır protesto ediyor.

İsrail’in eski Başbakanı Yair Lapid, Netanyahu’yu Gallant’ı kovma kararını geri almaya çağırdı ve hareketi “yeni bir dip” olarak nitelendirdi. Twitter’da Netanyahu’nun bakanı kovabileceğini ancak “koalisyonun çılgınlığına karşı duran İsrail halkını kovamayacağını” yazdı

Lapid daha sonra yaptığı açıklamada, son 24 saati “çılgınlık”, “kontrol kaybı” ve “yön kaybı” olarak nitelendirdi.

“Parçalanmaya hiç bu kadar yaklaşmamıştık. Ulusal güvenliğimiz risk altında, ekonomimiz çöküyor, dış ilişkilerimiz en düşük noktasında, çocuklarımıza bu ülkedeki gelecekleri hakkında ne söyleyeceğimizi bilmiyoruz. … Bir grup aşırılık yanlısı tarafından frensiz ve sınır tanımaz bir şekilde rehin alındık” dedi.

Reformu ‘durdurun ve yeniden hesaplayın’ çağrısı

Gallant, Cumartesi gecesi Netanyahu’nun Birleşik Krallık’a resmi bir ziyaret için ülke dışındayken yaptığı bir konuşmada yargı reformlarının durdurulmasını savundu. Bazı yedek askerler, eleştirmenlerin yargı bağımsızlığını zedeleyeceğini söylediği planlara karşı hizmetlerinden çekilme sözü verdiler. Gallant, önerilerde ilerlemenin İsrail’in güvenliğini tehdit edebileceğini söyledi.

Görevden alınması ve ardından gelen kitlesel protestolar, bir dizi önde gelen yetkiliyi yargı reformu sürecini durdurma çağrısında bulunmaya sevk etti.

İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog Pazartesi günü bir Facebook gönderisinde Netanyahu ve hükümetini planları derhal durdurmaya çağırdı.

Herzog yaptığı açıklamada, “Tüm ulus üzerinde derin bir endişe var. Güvenlik, ekonomi, toplum — herkes tehdit altında.” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here