İstanbul’da geçen yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde yapılan ‘19. Feminist Gece Yürüyüşü’nde slogan atıp ritme göre zıplayan ve bu nedenle haklarında ‘cumhurbaşkanına hakaret’ ve ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ suçlarından 7 yıl 8 aya kadar hapis istemiyle dava açılan 17 kadın hakim karşısına çıktı.

İstanbul Taksim’de 8 Mart 2021 tarihinde yapılan ‘19. Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan, eylemde slogan atarak ritme göre zıplayan çok sayıda kadın, polis müdahalesiyle karşılaşmıştı. Bu sırada gözaltına alınan 17 kadın hakkında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca ‘cumhurbaşkanına hakaret’ ve ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ suçlarından ayrı ayrı 2 yıl 8 aydan 7 yıl 8 aya kadar hapis istemiyle iddianame hazırlanarak dava açılmıştı.

İstanbul 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması bugün yapıldı. Duruşmaya 15 sanık ile avukatları katıldı.

Duruşmada söz alan tüm sanıkların avukatı Meriç Eyüboğlu, “Müvekkillerim açısından, üzerine atılı suçlamalar bakımından derhal beraat kararı verilmesi durumu söz konusudur. Sanıkların savunması alınmadan haklarında beraat kararı verilmesi talebimiz var” dedi.

Avukat Eyüboğlu’nun talebine ilişkin ara karar oluşturan mahkeme, sanıklara isnat edilen eylem ve delillerin toplanması ve tartışılması gerektiğinden, sanıkların savunması alınmadan derhal beraat kararı verilmesi talebinin reddine karar vererek savunmaları almaya başladı.