Kent Ekranı

BALIK HAFIZALI DEYİŞİNİ RAFA KALDIRABİLİRSİNİZ

BALIKLAR DA ARAÇ SÜREBİLİYOR.

İsrail’de Ben Gurion Üniversitesi araştırmacıları, bir akvaryum balığına araç sürmesini öğrettiler. Balıkların da su içinde olsalar dahi dış dünyadaki hedeflerine araç kullanarak bir amaç doğrultusunda gezinebildiklerini gösterdiler.

Çalışma Journal Behavioural Brain Resarch adlı bilimsel dergide yayımlandı.

Biliminsanları önce bir akvaryumun yerleştirildiği dört yöne hareket edebilen radarlı, kameralı ve bilgisayarlı bir araç ürettiler. Bu araca da BİA Balığın İşlettiği Araç (FOV Fish Operated Vehicle) adını verdiler. Akvaryuma altın balık cinsi bir akvaryum balığı koydular. Balık, akvaryum duvarında hangi yöne hareket ederse aracın da o yöne gittiğini kısa sürede öğrendi. Ardından hedef oluşturdular. Balık, odada pembe renkli bölgeye ulaştığında yemle ödüllendirildi. Sonunda altın balık, aracı hedefe doğru sürmesini öğrendi. Aynı deney, bina dışında da yapıldı ve altın balık her defasında üzerinde bulunduğu aracı hedefe yönlendirdi. Balığı yanlış hedeflerle kandırmaya da çalıştılar. Altın balık, kısa sürede bu kandırmacaları da hafızasına kaydedip doğru hedeflere yönelmeyi idrak etti.

Benzeri bir araştırma ve deney, 2014 yılında Hollanda’daki bir tasarım laboratuarında da yapılmıştı. Sözkonusu denemede balık hareketlerini algılayan bir web kamerası sayesinde aracı yönlendiriyor ve gezinti yapıyordu.