Kent Ekranı

En net açıklama; “Hatırlatma dozunu 6. ayınız dolar dolmaz yaptırın”

En net açıklama; “Hatırlatma dozunu 6. ayınız dolar dolmaz yaptırın”

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan’dan hatırlatma dozu uyarısı geldi.

İkinci doz aşısının üzerinden 6 ay geçmiş olanlara hatırlatma dozu hakkı tanındığına dikkat çeken Prof. Dr. Sema Turan, iki doz BioNTech olmuş ve üzerinden 5-6 ay geçmiş olanlar arasından da hastalığı ağır atlatanlar görmeye başladıklarını vurguladı.
Türkiye’de iki doz Sinovac aşısı olanlar için üçüncü doz uygulaması Temmuz’da, kasımda ise BioNTech için ikinci doz aşısının üzerinden 6 ay geçmiş olan vatandaşlar için hatırlatma dozu hakkı tanımlandı.

Dünya literatüründe hatırlatma dozunun süresinin 5 ila 6 ay değiştiğini dile getiren Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan, “Biz kendi kararımızla literatür bilgisine dayanarak 6 ay ifadesini kullandık. Şu aşamada özellikle iki doz BioNTech olanlarda da kişisel farklılıklar olmakla beraber az miktarda da olsa hastaneye yatış ihtiyacı duyuluyor. 6’ıncı aya doğru koruyuculuğunun azaldığını görüyoruz artık. O yüzden de 6’ıncı ayları dolar dolmaz hatırlatma dozlarını yapmalarını istiyoruz” diye konuştu.

Sabah gazetesinden Dilan Kaya’nın haberine göre; Turan, aşının amacının hastalığın hafif atlatılmasını sağlamak olduğunu söyledi. Turan, “İki doz BioNTech’li olsalar dahi hatırlatma dozu vakti gelenlerden kronik rahatsızlıkları olan bireyler hastalığı ağır geçirebiliyor o zaman da yoğun bakım ihtiyacı duyabiliyorlar. Tamamen bireysel yanıtlarla ilişkili bir durum. Halkımız bizim özellikle hatırlatma dozu ile ilgili önerilerimize uyum sağlamaları lazım” dedi.