Haftanın Kitabı/“Hayatın provası yok”

0

Haftanın Kitabı

Hayatın provası yok”

Yeşilçam filmiyle gönüllerimizde taht kuran Filiz Akın`ın “Hayatın Provası Yok” adlı kitabından bahsedeceğim sizlere…

Ama önce Filiz Akın hakkında konuşalım. Filiz Akın en çok filmi (22 film) Cüneyt Arkın`la çekmiştir. 21 film Ediz Hun`la, 15 film Kartal Tibet`le, 6 film Ayhan Işık`la, 5 film İzzet Günay`la, 4 film Kadir İnanır`la, 3 film Tarık Akan`la çevirmiştir.

“Yıkılan Yuva” filminde Cüneyt Arkın`la başrolü paylaşmıştır. Bu film olumsuz bir karakteri canlandırdığı tek filmdir.

Rol aldığı ilk renkli film ise yapım yılı 1968 olan “Aşka Tövbe” filmidir.

Filiz Akın`ın seslendirdiği tek film 1963 yapımı “İki Gemi Yanyana” adlı filmdir.

Filiz Akın`ı diğer bütün filmlerinde Adalet Cimcoz, Jeyan Mahfi Tözüm, Tijen Par, Nevin Akkaya ve Sema Aybars seslendirmiştir. Filiz Akın`ın Türkan Şoray`la birlikte rol aldığı tek film “Günahkar Kadın” adlı filmdir. Filiz Akın`ın başrolünü Tarık Akan`la paylaştığı 1971 yapımı “Tatlı Dillim” filmi, aynı zamanda Kemal Sunal`ın ilk filmidir. “

“Sefiller”(1966),, “Sözde Kızlar”(1967), “Aşkım Günahımdır”(1968), “Aşka Tövbe”(1968), “Sabah Yıldızı”(1968), “Karlı Dağdaki Ateş”(1969), ”Yaralı Kalp”(1969), “Ankara Ekspresi”(1970), “Zambaklar Açarken”(1973) filmleri, edebiyat dünyasından sinemaya uyarlanmıştır.

Filiz Akın 13`ten fazla filmde Selma ismiyle yeralmıştır.

En az 14 filmde Filiz adını kullanmıştır.

“Çıtkırıldım”(1966) filminde adı Filiz soyadı ise Akın`dır. Filiz Akın`ın çalıştığı bazı yönetmenler ise Memduh Ün, Atıf Yılmaz, Ertem Eğilmez, Orhan Elmas, Halit Refiğ, Metin Erksan, Süreyya Duru, Muzaffer Arslan, Safa Önal, Mehmet Dinler`dir.
Filiz Akın`ın kariyerinden bahsettikten sonra, gelelim “Hayatın Provası Yok” adlı kitaba…

Bircan Usallı Silan tarafından hazırlanan nehir söyleşi türündeki bir kitaptır. “Hayatın Provası Yok”…

Bircan Usallı Silan`ın sorularına yanıt veren Filiz Akın, “Oyunculuk yaparken es geçtiğin ya da doya doya yaşamadığın duygular oldu mu?” sorusunu şöyle yanıtladı

CENAZEYE KATILAMAZDIK
“Biz o kadar yoğun çalışırdık ki, yakınlarımızın cenazesine bile katılamadığımız olurdu. Fazla özveri isteyen bir işti sinema. Günler, geceler boyunca çalışırdık. Hiçbir duyguyu hakkını vererek yaşadığımı söyleyemem. Kadın olmak ne tuhaf. Ayrıca bunun hakkını nasıl verebilirsiniz? Bol bol süslenmek, giyinmek, farkını ortaya koymak ise; evet, bunları filmlerimizde rol gereği yaptık. Bir de ayrıca yapacak zaman yok. Abla olmak duygusu örneğin. Kız kardeşimi hep sevdim, hep ihtiyacı olduğunda yanında olmaya çalıştım. Annemle de öyle. Onlarla her an birlikte olamıyordum ama destektik birbirimize. Hayat böyle bir role uygun görmüştü bizi. Gerçek yaşamdan çok filmlerde yaşanacak ana temalar, duygular. Ama bunu şikâyet olarak söylemiyorum. Değdi mi demiyorum en azından. Değdiğine inanıyorum. Şu gördüğüm sevgi, saygı. Az şey mi bunlar?”

KİTAPTA, ÜNLÜLERİN FİLİZ AKIN`LA İLGİLİ DÜŞÜNCELERİNE YER VERİLDİ.

“Film yıldızı olmak ilginç bir deneyim. Kim bilir kaç insanın hayalini süslüyorsun, kim bilir kaç bin duvarda resmin asılı, kim bilir kaç genç kız sana benzemeye çalışıyor. İşte bütün bunlara rağmen “sahici, yalın, dost bir insan” kalabilmek için Filiz Akın olmak gerekiyor.”
Zülfü Livaneli

“Adını duyunca içimin titrediği Filiz; narin, duygusal, zarif kişiliğinin yanı sıra her olayı metanetle karşılayan çok güçlü bir yanı da olan arkadaşım… En umutsuz anda bile, bir umut ışığı yakalar. Hayatımda olduğu için kendimi şanslı hissediyorum. Sinemanın efsane ismi, sarışın güzeli, herkesin kalbine girmiş Filiz Akın’ım.”
Türkan Şoray

“Çocukken açık hava sinemasına gider gazozumuzun içine sarı leblebi atar o sihirli dünyayı seyrederdik. Sarı uzun saçları, zarafeti ve şıklığı bana hep çok farklı gelmişti. Yıllar sonra kendisini tanıdığımda sadece dış güzelliği değil ruhunun da ne kadar güzel ve gerçek olduğunu gördüm. Benim hem ablam, hem arkadaşım, hem sırdaşım oldu…”
Oya Başar

“Filiz Akın… Bana hayat veren insan. Zevkli, kaliteli, kibarlık örneği… Kanseri bile nazikçe karşılayan hayat öğretmenim. Beni hep şaşırtmayı başaran benim en iyi arkadaşım, annem.”
İlker İnanoğlu

Yazar Hakkında
Bircan Usallı Silan
Manisa doğumlu olan Bircan Usallı Silan Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu, Dünya, Güneş ve Hürriyet gazetelerinde çalıştı. 1996 yılından bu yana kurucusu olduğu N1 Danışmanlık ve Organizasyon şirketiyle kişilere menajerlik, basın danışmanlığı ve çeşitli kurumlara iletişim danışmanlığı yapmakta; sinema filmi PR çalışmalarının yanı sıra birçok festival ve organizasyonda basın danışmanlığı hizmeti vermektedir.

Bugüne kadar Acı Dolu Yıllar, Dört Yapraklı Yonca, İyi Ki Annenim Senin, Nilüfer Hepsi Bu, Ve Aslında Bütün Senler Ben adlı dört kitabı yayımlanmış, Filiz Akın imzalı Güzelliklere Merhaba ve Hayata Merhaba kitaplarının da editörlüğünü yapmıştır.
Festivaller kapsamında ise Fatma Girik, Filiz Akın, Kemal Sunal, Cüneyt Arkın, Sadri Alışık ve Türkan Şoray kitaplarını sinemacı Burçak Evren ile birlikte hazırlamıştır.

Silan halen, Türk Sinemasının usta isimlerinin resmi menajerliğini yapmakta ve birçok ünlü ismin basın danışmanlığını yürütmektedir.

 

Twitter: @canbturan
İnstagram: @canberk_tu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here