İlaç endüstrisinde şaşırtan hamle. Merck, Kovid-19 ilacının lisansını paylaşıyor.

0

İlaç endüstrisinde şaşırtan hamle. Merck, Kovid-19 ilacının lisansını paylaşıyor.

Amerikan ilaç devi Merck, Molnupiravir adlı Kovid 19 ilacının lisansını, kar amacı gütmeyen bir kuruluşla paylaşmaya karar verdi. Böylelikle ilacın yoksul veya gelişmekte olan ülkelerde yaygın kullanımının önü açıldı.

Firma, deneysel aşamayı tamamlamış olan ilacının lisansını Birleşmiş Milletler’ce desteklenen İlaç Patent Havuzu adlı kuruluşa vereceğini duyurdu. MPP kısa adlı bu kuruluşun, ilacın 100’den fazla ülke tarafından üretilmesi için harekete geçmesi bekleniyor.

Uzmanlar, ilacın “büyük potansiyel barındırdığını” belirtiyorlar. Tablet halinde üretileceği için nakliyesinin, depolanmasının kolay ve düşük maliyetli olacağına da dikkat çekiyorlar.

 Molnupiravir, Amerikan ilaç devi Merck, Emory Üniversitesi ve Ridgeback firması tarafından geliştirildi.

Ölüm oranlarını yarı yarıya düşürdü

Yapılan klinik araştırmalarda Molnupiravir’in Kovid-19 hastalarının hastaneye yatış oranlarını düşürdüğü saptanmıştı. İlacın, hastaneye yatmış yüksek riskli hastalarda ölüm oranlarını ise yarı yarıya indirdiği belirlenmişti. Firmanın açıklamasına göre, ilaç herhangi bir yan etkiye yol açmamıştı.

Amerika Birleşik Devletletleri’nde her Molnupiravir tedavi paketi için 700 Dolar ödenmesi öngörülüyordu. İlacın patentinin paylaşılması ile Molnupiravir tedavi paketi ücretinin kişi başına 10 Dolar’a düşeceği belirtiliyor.

Merck firması, kilinik araştırma sonuçlarının yeterli ve olumlu çıkması üzerine acil kullanım izni için Amerikan Federal İlaç ve Gıda Dairesi FDA’ya başvuruda bulundu. İlaç izin için Avrupa İlaç Dairesi tarafından incelemeye alındı.

Küresel ilaç endüstrisinde firmalar, patent sahibi oldukları kritik ilaç ya da aşıların lisansını paylaşmaya yanaşmıyorlar; fiyatları da yüksek tutuyorlar.  Kovid-19 salgınının hüküm sürdüğü ortamda Merck firmasının aldığı bu karar, küresel adaletsizliğe karşı mücadele eden uluslararası sivil topllum kuruluşları tarafından memnuniyet ve şaşkınlıkla karşılandı. Ancak uzmanlar, aşı tedariki için gelişmiş ülkelerin arkasında sıra bekleyen yoksul ülkeleri hatırlatarak daha yapılacak çok iş olduğunu belirtiyorlar.

Haber: Oğuz HAKSEVER

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here