Milli Eğitim Eski Bakanı Bakanı,Marmara Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Orhan Oğuz vefat etti

0

Milli Eğitim Eski Bakanı Bakanı,Marmara Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Orhan Oğuz vefat etti

Profesör Oğuz , Marmara Üniversitesi Kurucu Rektörlüğünün yanısıra ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi kurucusu görevlerinde de bulundu.

Prof. Dr. Orhan Oğuz 97 yaşındaydı.

Oğuz 21 Ekim Perşembe günü Eskişehir’den uğurlanacak.

Prof. Dr. Oğuz için önce yarın saat 13.00’te Marmara Üniversitesi’nde tören düzenlenecek. Ardından Prof. Dr. Oğuz için Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’nde ikindide cenaze namazı kılınacak.

Oğuz için ikinci tören ise 21 Ekim Perşembe günü, Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde saat 11.00’de düzenlenecek. Törenin ardından Prof. Oğuz, Eskişehir Odunpazarı Belediyesi Mezarlığı’na defnedilecek.

1924’te Eskişehir’de doğan Prof. Dr. Orhan Oğuz, ilk, orta ve lise eğitimini burada bitirdi.

Yükseköğrenimini İstanbul’da Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu’nda tamamlayan Prof. Dr. Oğuz, daha sonra Paris’teki Sorbonne Üniversitesi’nde hukuk doktorası yaptı. 1950’de Türkiye’ye dönen Oğuz, İzmir Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulu’nda iktisat ve maliye dersleri verdi. 1951-1955 arasında Afganistan’ın Kabil Üniversitesi’nde 4 yıl öğretim üyeliği yaptı. 1958 yılında Anadolu Üniversitesi’nin öncülü olan Eskişehir İktisadi ve İdari İlimler Akademisi’ni kurdu. 1969’da buradaki Akademi Başkanlığı’ndan ayrıldı ve Eskişehir Milletvekili olarak TBMM’ye girdi. Demirel Kabinesi’nde Milli Eğitim Bakanlığı yapan Oğuz, 12 Mart 1971’de görevi bıraktı.

1978’de yılında İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Başkanlığı’na seçildi. 1982 yılında İİTİ Akademisi Marmara Üniversitesi’ne, Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi de Anadolu Üniversitesi’ne dönüştü. Marmara Üniversitesi’nin kurulma görevi, kurucu rektör olarak Prof. Dr. Orhan Oğuz’a verildi. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’nden emekli olan Oğuz, 1996-1997 yıllarında RTÜK Başkanlığı görevinde bulundu. Prof. Dr. Oğuz’a, 1991 yılında Fransız Cumhurbaşkanı tarafından Legion D’honneur nişanı taltif edildi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here