Yeni Zellanda’da kapanma biraz yumuşadı ama hela kullanımı konusunda açıklamalar çelişkili, kafalar karışık

0

Yeni Zellanda’da kapanma biraz yumuşadı ama hela kullanımı konusunda açıklamalar çelişkili, kafalar karışık.

Kovid 190 salgınında dünyanın en titiz, tedbirli ülkelerinden Yeni Zellanda’da kapanma kurallarının kademeli olarak yumuşatılması kararı alındı ve 4 Ekim günü Başbakan Jacinda Ardern tarafından açıklandı. Ancak ev ziyaretlerinde tuvaletlerin kullanılması konusu kafa karıştırdı.

Yeni Zellanda’da 8 haftadır kapanma uygulanıyor. Son verilere göre, 8’inci haftada 8 Ekim itibarıyla yeni vaka sayısı 36! Ülkenin en büyük kenti Auckland halkı kısıtlamaların tamamen kalkmayacağını biliyordu ama yine de merakla Başbakan Jacinda Ardern’in basın toplantısını bekledi.

 Başbakan Jacinda Ardern 56 günlük kapanmada yeni dönemi açıklıyor.

Başbakan Ardern’in basın toplantısındaki açıklamasına göre, kapanmada Auckland’taki yeni dönemin serbestilerinden biri, ev ziyaretlerinin yapılabilmesi. Bunun şartları var. Ev içine girilmeyecek, en fazla 2 ev halkı bir araya gelebilecek ve buluşma toplam 10 kişiyi geçemeyecek. Bunu duyan basın mensupları akla gelen soruyu sordular tabii… “Misafirlerden biri sıkışırsa evdeki tuvalete gidemeyecek mi?” Başbakan Ardern’in yanıtı esprili gibiydi ama sert hatta kaba sayılırdı: “Eğer iyi bir idrar torbanız yoksa, ziyareti kısa tutun!” Basın toplantısında konu bu şekilde geçiştirildi ama kafa karışıklığından ötürü açık hava ev ziyaretlerinde helaların kullanım yasağı, ülkede haber kuruluşlarının önemli bir mesaisi haline geldi.

 Açık havada ev ziyaretlerine izin verildi ama tuvalet kullanımı konusunda kafalar karışık.

Konu Başbakan Yardımcısı’na soruldu. Başbakan Yardımcısı Grant Robertson katıldığı televizyon programında amacın kapalı ortamda bir araya gelmemek olduğunu, ev ziyaretlerinde tuvaletlerin kullanılabileceğini belirtti. Nedense şöyle bir yanıt verdi: “Herhalde herkes aynı anda tuvalete gitmez.”

Yeni Zellanda Başbakan Yardımcısı: “Ev ziyaretlerinde tuvalet kullanılabilir.” 

Eh, bu mantıklı bir açıklamaydı ve ülkenin siyaseten 2 numarasından geldiğine göre, kafa karışıklığı giderilmiş olmalıydı. Fakat getirilen açıklık, umulmadık bir darbe aldı. Çünkü ne olur ne olmaz başbakanlığa bir kez daha soralım diyen haber kuruluşları o mevkiden çok net bir yanıt aldılar.

“Ziyaretçiler ev içine giremezler. Buna ev içinde dolaşma ve tuvalet de dahildir!”

Hükümetin koyduğu bu kurallara uymamanın yaptırımı olsa gerek. Bunun için bir ihbar yapılması veya polisin bir evin bahçesindeki toplantıyı görmesi, gidip katılımcıları sayması, en fazla 2 hane halkının bir araya gelip gelmediğini saptaması gerekiyor. Polisin tuvaletleri kontrol edip etmeyeceği konusu pek açık değil.

 Yeni Zellanda’da hela meselesiyle ilgili haberlerde herhalde gerekirse diye Auckland kentindeki umumi helaların 8 Ekim gününden itibaren kullanıma açılacağı belirtilip, listesi de verildi. Auckland, umumi tuvalet zenginliği açısından epey elverişli bir kent.

 Yeni Zellanda’da küresel salgın başladığından bu yana toplam 4.563 vaka saptandı. 28 kişi hayatını kaybetti.

Haber: Oğuz HAKSEVER

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here