Çarlık geri gelir mi?

0

Çarlık geri gelir mi?

Rusya’da 104 yıl sonra bir ilk: Hanedan düğünü.

Ekim ayının başında Rusya St. Petersburg’taki St.Isaacs Katedrali’nde bir düğün töreni yapıldı. Nikahı kentin en yüksek Ortodoks rahibi kıldı. Gelinin adı Rebecca Bettarini. İtalya vatandaşı. Yaşı 39. Başrol aslında Damadındı. Adı George Mikhailovich Romanov. Yaşı 40. Adından anlaşılacağı üzere Rus.

Olay Rus basınında “Romanovlar döndü” diye duyuruldu. Bir bakıma öyleydi. Düğün Rusya’da çarlığın yıkılmasından 104 yıl sonra bir ilkti. Çarlık, 1917 Devrimi’nde yıkıldıktan ve Çar, Çariçe ve 5 çocuklarının 1918’de infazlarının ardından ilk defa bir hanedan ferdinin düğünü Rusya’da yapılmış oldu. Damat George Mikhailovich Romanov, iktidardaki son Rus Çarı II. Nikola’nın üçüncü göbekten kuzeni.

Damat Bay Romanov, İspanya’da doğdu. Oxford mezunu. Bir danışmanlık şirketi işletiyor. Yeni adıyla Bayan Romanovna ile Moskova’da hayır işleriyle de uğraşıyorlar.

Düğünden bazı ayrıntılar şöyle: Damat ve gelin birbirlerine Çarlık kuyumcusu Faberge imzalı antika yüzükler taktılar. Törende Fransız kuyumcu Chaumet’in yaptığı bir taç da taşındı. Ayrıca gelinin peçesi üzerinde Rus Çarlığı’nın simgesi çiftbaşlı kartal işlemesi vardı.

 Törenin Avrupa aristokrasisinden konukları.

Avrupa’nın önde gelen aristokratları törende hazır bulundu. Belçika Prensesi Leia, İspanya Kraliçesi Sofia, Liechtenstein Prens ve Prensesi Rudolph ve Tilsim ve Bulgaristan’da siyaset yapan Bulgar Çarlık Hanedanı’nın en kıdemli üyesi Simeon II…

 Ortada önde damadın annesi Grand Düşes Maria Vladimirovna.

Kremlin, olaya ilgisiz göründü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dmitri Peskov, “Putin yeni evlileri kutlamayı düşünmüyor; bu evliliğin gündemimizde hiçbir yeri yok” açıklaması yaptı. Ancak Peskov’un kızı davetli olarak Bay Romanov’un nikah törenindeydi. Gelin ve Damat Romanovlar, katedralden tören mangasıyla uğurlanıyorlar.

Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonra Romanov hanedanı üyeleriyle Rusya yönetimi arasında artık bir sorun yok. Rusya’da yaşayabiliyorlar. Sıradan insanlara ait haklar dışında bir hak iddia etmiyorlar.

Zaten Rusya uzmanlarının şöyle bir görüşü var: “Romanovlar yeniden hükmetmeyecekler. Rusya’nın zaten bir Çarı var.”

Haber: Oğuz HAKSEVER

 Kaynak: New York Times

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here